OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 50
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
OTOMOTİV  PROGRAMCILIĞI - Programı Bilgileri    
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı  
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Otomotiv Programcılığı

Genel Tanıtım

A.      Programın Kısa Geçmişi

 

Diyarbakır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu  Otomotiv Programcılığı Programı 2013 yılında kurulmuştur.

B.      Verilen Derece

            Bu program, Otomotiv Programcılığı alanında 120 AKTS kredilik ve 2 yıllık ön lisans sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Ön Lisans derecesine sahip olunur.

C.      Derecenin Düzeyi

            Ön Lisans

D.      Kabul ve Kayıt Koşulları

            YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir. (İlgili alanlardaki meslek liselerinden, kontenjan açığı olması halinde düz liselerden öğrenci kabul edilir.)

E.      Önceki öğrenmenin tanınması

          “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

      F. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

           Otomotiv Programcılığı programından ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.

G.      Program Profili

          Bilişim Sektöründe oluşan ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla hazırlanmış bir ön lisans programıdır. Otomotiv teknolojilerindeki problemleri tanımlama, analiz ve çözme kabiliyetine sahip, yaşam boyu öğrenmeyi ve öğrendiklerini en iyi şekilde uygulamayı hedefleyen, mesleki, ahlaki ve sosyal sorumluluklarını bilen, insana, topluma ve doğaya saygılı, takım çalışmasına uyumlu ve katılımcı teknikerler yetiştirmektir.

H. Program Yeterlilikleri

1. Otomotiv sektörünün gerektirdiği çağdaş bilgi, gelişen ve değişen teknolojileri izleyebilmek ve müşteri beklentilerini ve müşteri ilişkilerinin önemini kavrayabilmek. Müşteri memnuniyetini sağlamak için servis yönetimi, organizasyonu ve toplam kalite yönetimi ile ilgili prosedürleri etkin olarak kullanabilmek.
2. Temel Teknik resim bilgisine sahip olma, parça çizimleri yapmak, resim okumak, bilgisayar destekli çizim yapmak. Makine elemanları hesaplarını yapmak, İş güvenliği ve işçi sağlığı tedbirlerini almak, Motor malzeme deformasyonu ve malzeme muayenesi yapmak,Çevre ve insan sağlığı koruma kurallarına uymak
3. Motorların bakım onarımını ve mekanik işlemlerini yapmak ya da yaptırmak. Oto elektrik tesisatlarının, Marş ve Şarj sisteminin onarımını yapmak. Batarya(Akü) bakım ve onarımını yapmak, Otomotiv elektronik sistemlerinin bakım ve onarımını yapmak, Göstergeler, güvenlik ve konfor sistemlerinin bakım ve onarımını yapmak,Isıtma ve soğutma (klima) ve havalandırma sistemlerinin bakım ve onarımını yapmak.
4. Enerji ve enerjinin etkin kullanımı, Termodinamik kanunlar ve gazlarla ilgili uygulamaları ve hesaplamaları yapmak, Dizel yakıt enjeksiyon sistemlerinin bakım ve onarımını yapmak, Benzinli motorların yakıt ve ateşleme sistemlerinin bakım ve onarımını yapmak.
5. Hareket kontrol sistemlerinin bakım onarımını yapmak, Güç aktarma organlarının bakım onarımını yapmak, Motor test ve ayarlarını yapmak Emisyon kontrol sistemlerinin bakım ve onarımını yapmak, Makine elemanları hesaplarını yapmak, Motorlu taşıtlar mekaniği hesaplarını yapmak, Alternatif motorlar ve yakıt sistemlerinin bakım onarımını yapmak.
6. Teknik yabancı dil kullanmak, Taşıt ve motor parçalarını ölçmek Sistem/ürün amaç ve kapsamını belirlemek, Sistem/ürün konusu ile ilgili ayrıntılı araştırma, Sistem/ürüne ilişkin hesaplama/ yazılım yapmak Sistem/ürünü gerçekleştirmek, Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek
7. Mesleğinde cebirsel uygulamalar, denklemler ve eşitsizlikler, fonksiyonlar, trigonometri, karmaşık sayılar, üstel fonksiyonlar ve logaritma, geometri, matrisler ve lineer denklem sistemleri, limit ve süreklilik, türev, integral ile ilgili uygulamalar yapmak.
8. Office program bileşenleri ile internet arama motorlarını, yazılı ve sözlü iletişimi, rapor hazırlama tekniklerini, iletişim ve mesleki yabancı dil yeterliliklerini kullanabilme.
9. Bağımsız çalışmada karar verebilme, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme, mesleki etik değerler ile kalite ve güvenlik bilincine sahip olabilme.
10. Hayat boyu öğrenmenin önemini benimsemiş, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyerek kendini sürekli geliştiren, küresel sorunları takip etme bilincine sahip bireyler olabilme.

    H. Mezunların İstihdam Profilleri

     Otomotiv Teknikerleri, ana ve yan sanayi otomotiv fabrikalarının hemen hemen tüm kademelerinde tekniker karşılığı sayılabilecek unvan ve sorumluluklarda görev almaktadır. Fakat üretim ve montaj hatlarında otomotiv teknikerlerin sayıca yoğun olarak bulundukları ve üretim çalışmalarında etkin rol oynadıkları, mühendis, planlamacı ve yöneticilerle işçiler arasında iletişim ve irtibatı sağladıkları, kalite çemberlerinde ekip lideri olarak görev aldıkları, eğitim çalışmalarında alt kademelerdeki personelin işbaşı eğitimlerinde eğitmen olarak sorumluluk aldıkları görülmektedir. Otomotiv sektörünün üretim kadar önem arz eden bir başka kısmı ise satış sonrası hizmet birimleri olarak adlandırabileceğimiz servisler ve satış noktaları ve eğitim merkezleridir. Otomotiv teknikerlerinin bu birimlerde aldıkları sorumluluk üretim sisteminin seri üretimden yalın üretime geçmesi ve müşteri odaklı kalite, satış prensiplerinin hayat bulması sonucu daha da artmıştır. Bu birimlerde grup liderliği servis yöneticiliği, satış grup liderliği, yedek parça, servis atölyesi yöneticiliğinden, personel eğitimlerine kadar birçok alanda sorumluluk ve görev almaktadırlar.

    I. Üst Derece Programlarına Geçiş

 Mezun öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı(DGS) ile Mühendislik Fakülteleri, Teknoloji Fakülteleri ve Teknik Eğitim Fakültelerinin Makine ve Makine Mühendislikleri Bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir

    İ. Sınavlar,Ölçme ve Değerlendirme

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, uygulama sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 60 puan alma zorunluluğu vardır.

   J.Mezuniyet Koşulları

Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 100 üzerinden en az 60 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir. Ayrıca öğrenci stajını başarıyla tamamlamış olmalıdır

    K.Çalışma Şekli

   Tam Zamanlı

    L. Bölüm/Fakülte/Program Olanakları

   Otomotiv Programında kadrolu 1 öğretim üyesi 2 öğretim görevlisi bulunmaktadır. Otomotiv Programı Laboratuvarlarında kesit motor ve diğer ekipmanlar mevcuttur. 3 adet özel laboratuvarda 20 kişi uygulamalı ders yapabilmektedir. Otomotiv Programı uygulama atölyelerinde ayrıca motor ve aktarma organları üzerinde uygulamalı eğitimler de sürdürülmektedir. 

Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Erdal ÇILĞIN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. Erdal ÇILĞIN
Sekreter
Personel Nesrin SOYLU
Program Başkanı
Öğr. Gör. Dr. Halis DEVİREN
Tarihçe
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Motorlu Taşıtlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Otomotiv Programı 2013 yılından itibaren hizmet vermeye başlamıştır.
Kazanılan Derece
Otomotiv Programcılığı alanında 120 AKTS kredilik ve 2 yıllık ön lisans sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında bu alanda Ön Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir. 
Üst Kademeye Geçiş
Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
Mezuniyet Koşulları
Otomotiv Programcılığı programından ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Otomotiv Programcılığı Programı mezunları, kamu ve özel sektör kuruluşlarında kendi alanlarına uygun dallarda çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70'ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav katkısı % 40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm değerlendirmeler 100 puan üzerinden yapılır.




https://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=612

Bölüm Başkanı
Doç.Dr. ERDAL ÇILĞIN
Program Başkanı
Öğr.Gör.Dr. Halis DEVİREN
Tarihçe
1976–1977 Öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak kurulan Diyarbakır Meslek Yüksekokulu, 20 Temmuz 1982 tarihinde Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne bağlanmıştır. Okulumuz, 1985–2002 yılları arasında Üniversite kampüsünde tek katlı barakalarda eğitim-öğretim verirken, 2002 tarihinde Mühendislik Mimarlık Fakültesinin 4. Bloğuna taşınmıştır. Diyarbakır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, 2013-2014 öğretim yılında Diyarbakır Meslek Yüksekokulunun üç meslek yüksekokuluna ayrılması sonucu ilk öğrencilerini almaya başlamıştır.
Kazanılan Derece
Otomotiv Teknikeri
Kabul Koşulları
Otomotiv Teknolojisi ön lisans programına, ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı'na girip ve yeterli puan alan lise mezunları tercihlerine göre yerleştirilebilirler.
Üst Kademeye Geçiş
DGS sınavına girerek Mühendislik Fakültelerinin “Makine Mühendisliği” ve Teknoloji Fakültelerinin “Otomotiv Mühendisliği” bölümlerine geçiş yapabilir.
Açık öğretim fakültelerinin “İşletme” ve “İktisat” bölümlerine farklı dersleri alarak kayıt yaptırabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Dereceyi alabilmek ve programı tamamlayabilmek için öğrencinin iki yıl süresince okutulan derslerin dönem ortasında yapılan ara sınavlarında her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip iki hafta süreli yapılan dönem sonu final sınavlarında başarılı olması ayrıca, mezuniyet için öğrencinin 30 iş günü endüstride başarılı bir staj yapmış olması gerekmektedir. Staj mezuniyet ön şartı olmakla birlikte programda ayrıca kredilendirilmemiştir. Staj ile elde edilecek deneyim ve gerekli iş yükü program içerisinde ilgili derslerin içerik, uygulama ve çalışma iş yükleri içerisinde dikkate alınmıştır.
Mezun İstihdam Olanakları
Kamu kurumlarında (Belediyeler, DSİ, Karayolları G.M., T.C.D.D. vb.) özel sektör otomobil servislerinde, şantiyelerde, TÜVTURK araç muayene istasyonlarında çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Öğrenciler her ders için Başarı notuna, ara sınavın katkısı ve yarıyıl içi çalışmanın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir Toplam not 60 ve yukarısı olmak zorundadır ve yarıyıl sonu sınavında en az 50 puan alma zorunluluğu vardır



https://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=103&lang=tr