MİMARLIK FAKÜLTESİ
Ülkemizde üniversiteleşme oranı ve dolayısıyla yüksek öğrenim kapasitesinin arttırılması; ülkemizin gelişmekte olan bölgesi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmasına katkı yapmak, bölgeye devlet yatırımlarını arttırarak istihdam olanaklarını geliştirmek. Ülkenin eğitim kültür ve teknik elemana olan gereksinimini karşılayarak bölgenin, kalkınmasının, yurt düzeyine yayılmasını sağlayarak, uluslaşma sürecine katkı yapmak açısından oldukça önemlidir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin gelir düzeyinin yüksek olmaması nedeniyle, çocuklarını başka illere gönderme olanağı bulunmayan aileler için, daha düşük maliyetli yüksek öğrenim olanağı sunmak; Bölgenin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman sıkıntısını giderme, bölgenin kültürel ve ekonomik açıdan tam entegrasyonunu sağlamak; Sosyokültürel sorunların bilimsel olarak tespiti ve çözüm önerileri geliştirmeği hedeflemektir.
Dicle Üniversitesi, bölgemizde Batman, Şırnak, Mardin, Siirt, Muş illerinde yeni kurulan üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacını karşılamak noktasında ortak Lisansüstü eğitim olanaklarını geliştirmek her konuda öncülük etme misyonunu üstlenmesi açısından, gelişimini tamamlamak, Bölge üniversiteleri için Lisansüstü eğitim ve Araştırma merkezi haline getirmek, Devlet olanaklarını en etkin bir biçimde kullanım olanaklarını geliştirmek gibi önemli bir görev üstlenmektedir.
27000 dönümlük kampüs alanına göre, öğrenci sayısının 13000 de kalması, Ülkemiz olanaklarıyla yükseköğretimde sınırlı altyapı olanakları sunması dikkate alındığında oldukça düşük bir rakam olmaktadır. Bu sayının arttırılması, ilimizin ve dolayısıyla bölgemizin ekonomik ve kültürel olarak gelişimine katkı sunacaktır.
2010 yılında Dicle Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mühendislik Fakültesi’ne dönüştü ve yeni bir fakülte olarak Mimarlık Fakültesi kuruldu. 2010 yılında kurulan Mimarlık Fakültesi’nin; bünyesinde, Mimarlık bölümü, İç mimarlık ve dekorasyon bölümü ve Endüstriyel tasarım bölümü olmak üzere 3 bölüm mevcuttur. Mimarlık Bölümü’nün eğitim ve öğretim faaliyetleri 10 Profesör, 8 Doçent, 5 Dr.Öğr.Üyesi, 3 Öğretim Görevlisi,8 Arş.Gör.,tarafından yürütülmektedir.
Günümüze kadar Mimarlık bölümünden mezun olan öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu özel ya da kamu sektöründe mesleki alanlarında çalışmaktadır.
Fakültenin Güçlü Yanları :
- Tarihi Ve Kültürel Mirasa Sahip Bir Bölgede Olmak
- Eski Mezopotamya Medeniyetlerinin Yer Aldığı Verimli Hilal Kuşağında Bulunmak
- GAP’ın Uygulandığı Bölgenin Önemli Bir Kentinde Yer Almak
- Bölgenin En Büyük Kenti içinde yer almak
- Genç Ve Dinamik Öğretim Kadrosuna Sahip Olma
- Türkiye’nin Ortadoğu Ve Türkiye Cumhuriyetlere Açılan Kapısı Konumunda Olan Bir İlde Olması
- Türkiye’nin Büyük Kentlerine Kara, Hava Ve Demir Yolu Ağı İle Bağlanabilmesi
Fakültenin Politikaları :Kalite geliştirme çalışmaları doğrultusunda izlenmesi öngörülen temel politikalar şunlardır:
- Eğitim ve öğretim,
- Araştırma ve geliştirme,
- İnsan kaynakları,
- Ulusal ve Uluslar arası ilişkiler,
- Toplumla iletişim ve bütünleşme,
- Çevresel ilişkiler