MADEN MÜHENDİSLİĞİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı MADEN MÜHENDİSİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

BÖLÜM MİSYONU


Evrensel değerler ışığında, bilim, teknoloji ve kişisel birikimlerden yararlanarak ülkemiz Madencilik sektörünün geleceği için çağdaş bilgi ile donanmış, çevresi ile uyumlu kültürel birikime ve iletişim becerisine sahip nitelikli Maden mühendisleri yetiştirmek



  • Üniversite-endüstri işbirliğine önem veren, endüstrinin gelişimini yönlendiren ve sorunlarına çözüm üretebilen, aynı zamanda sektör çalışanları ile bilgi ve deneyimlerini her düzeyde paylaşan takımlar oluşturarak araştırmalar yapmak

 



  • Disiplinli bir takım çalışması anlayışı içinde, akademik çalışmalarını üst düzeyde yürütebilecek donanıma sahip, ulusal ve uluslararası düzeyde Maden mühendisliği projelerinin öneri, yürütme ve sunumu aşamalarında katkı koyabilecek yetenekte, toplum ve çevre değerlerine duyarlı mühendislik etiğine sahip öğretim elemanları yetiştirmek

 


 


BÖLÜM VİZYONU


Bölümümüzün vizyonu; üniversite-endüstri işbirliğine dayalı çağdaş eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri yürüten, tüm bu çalışmaları uluslararası ilişkilerlerle geliştirerek sürdürebilir kılan, ulusal alanda  Maden Mühendisliği Bölümü olmaktır.


 


BÖLÜM TEMEL DEĞERLERİ



  1. Şeffaflık

  2. Eşitlik-adalet

  3. İşbirliği, dayanışma ve paylaşma

  4. Araştırıcılık-yenilikçilik

  5. Katılımcılık

  6. Mükemmeli aramak

  7. Çevreye saygı

  8. Ekonomik katkı ve toplum yararı

 


 

Birim BEK Ekibi



1. Yrd.Doç.Dr. Erhan ÇETİN



2. Arş. Gör.Deniz AYDIN



 



 



Birimde belirlenen Kıyas Ortağı
(Referans Alınan Üniversiteler)



1. Hacettepe
Üniversitesi



2. Ortadoğu
Teknik Üniversitesi



3. İstanbul
Teknik Üniversitesi




 


 

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Mustafa AYHAN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Erhan ÇETİN
BEK Üyeleri
Arş.Gör. Deniz AYDIN
BEK Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Erhan ÇETİN
Sekreter
Personel Gökhan POLATLI
Tarihçe
Dicle Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü 1992 yılında Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. 2010 yılında Mühendislik Fakültesine bağlanmıştır. Bölüm; Maden İşletme, Cevher Hazırlama ve Genel Jeoloji Anabilim Dallarından oluşmaktadır. Bölüm yüksek lisans ve doktora eğitimi vermektedir.
her yıl ortalama 55 öğrenci bölüme alınmaktadır.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere MADEN MÜHENDİSLİĞİ alanında lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Bu programa kabul edilebilmek için ortaöğretim eğitimini tamamlamış ve ulusal üniversite sınavında (www.osym.gov.tr) yeterli puanı almış olmak gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan, bitirme çalışmasını başarıyla tamamlayan ve mesleki stajı ile hazırladığı staj raporundan geçer not alan öğrenciler MADEN MÜHENDİSİ unvanı ile mezun olmaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Maden Mühendisliği Bölümü mezunları, kamu ve özel sektörlerdeki açık ve kapalı maden işletmeleri, mermer ocak ve fabrika işletmelerinde, metro ve tünel kazı işlerinde, barajların temel kazı çalışmalarında, sondaj işlerinde, seramik ve çimento sanayi hammadde hazırlama tesislerinde, cevher hazırlama ve cevher zenginleştirme işi yapan bütün işletmelerde çalışma alanı bulabilmektedirler.

Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyeleri/görevlileri tarafından hazırlanan ve bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Dicle Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır (http://www.dicle.edu.tr/departmentdetails)



https://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=353&lang=tr