ELEKTRİK - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 79
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Elektrik Programı

Genel Tanıtım

A.      Programın Kısa Geçmişi

 Elektrik Programı 1984 yılında açılmış olup 2009 yılında Elektrik ve Enerji Bölümüne bağlanmıştır. 

B.      Verilen Derece 

             Ön Lisans

       C.      Derecenin Düzeyi

            Bu program, Elektrik Programı alanında 120 AKTS kredilik ve 2 yıllık ön lisans sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Ön Lisans derecesine sahip olunur.

D.      Kabul ve Kayıt Koşulları

            YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir. (İlgili alanlardaki meslek liselerinden, kontenjan açığı olması halinde düz liselerden öğrenci kabul edilir.)

E.      Önceki öğrenmenin tanınması

            “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

      F. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

           Elektrik programından ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.

G.      Program Profili

          Bu programda iki yıllık ön lisans düzeyinde teorik ve uygulama ağırlıklı eğitim verilmektedir. Elektrik Programında, öğrencilere elektrikle çalışan bütün sistemlerin tanıtımı, çalıştırılması, arızalarının bulunması, elektrikli makine ve motorların çalışma sistemleri, elektriğin iletimi ve dağıtımı, kumanda ve otomasyon sistemlerinin öğretilmesi ile birlikte endüstri ve laboratuvar uygulamalarındaki el becerilerini geliştirmeleri için imkânlar sunulmaktadır. Programda özel ve kamu sektöründe elektrikle ilgili tüm konularda beceri sahibi, bilgili ve arıza anında hemen müdahale edebilme, hem elektronik hem de elektriği iç içe kullanabilen, mesleki bilgisi yeterli, gerektiğinde kendi tamir atölyesini açabilme, elektrik tesisatı çekebilme yeteneğine sahip ara teknik elemanlar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

H. Program Yeterlilikleri

     

  1. Elektrik teknolojisi ve enerji üretimi ile ilgili temel kavramları açıklar.
  2. Elektrik alanı ile ilgili öğrendiği teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanı ile ilgili problemleri tanımlayabilir ve çözüm önerisi getirebilir.
  3. Mesleki alanda ihtiyaç duyabileceği seviyede matematik bilir.
  4. Kumanda ve kontrol sistemleri konularını uygulamayı bilir.
  5. Alanı ile ilgili malzemeleri ve devre elemanlarını seçebilme, sınıflandırabilme, ayarlayabilme ve kullanabilme becerisine sahiptir.
  6. Elektrik tesisat ile ilgili yönetmenlikleri bilir, tasarlar, ve  elektrik tesisat projelerini okur.
  7. Alan ile ilgili test, bakım ve onarım işlerini standartlara uygun olarak tanımlar.
  8. Alanı ile ilgili bir konuda bireysel ya da ekip çalışması yapabilme, olumlu bağlılık ve bireysel sorumluluk yetkinliğine sahiptir.
  9. Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme ve bilgi kaynaklarını kullanabilme yetkinliğine sahiptir.
  10. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine, teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli geliştirme isteğine sahiptir.
  11. Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgilerinin aktarımında sözlü ve yazılı iletişim becerilerini etkin kullanabilme yetkinliğine sahiptir.
  12. Alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma yetkinliğine sahiptir.
  13. Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri ve teknolojik gelişmeleri izleyebilme yetkinliğine sahiptir.
  14. Alanı ile ilgili bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olma yetkinliğine sahiptir.
  15. Kalite yönetimi ve süreçleri, iş ve işçi sağlığı ile işyeri güvenliği, tarih bilinci, çevre koruma bilgisi ve bilincine sahiptir.

 


 

BİLGİ

Kuramsal - Uygulamalı

  • Elektrik teknolojisi ve enerji üretimi ile ilgili temel kavramları açıklar.
  • Mesleki alanda ihtiyaç duyabileceği seviyede matematik bilir.

BECERİ

Bilişsel - Uygulamalı

  • Kumanda ve kontrol sistemleri konularını uygulamayı bilir.
  • Alanı ile ilgili malzemeleri ve devre elemanlarını seçebilme, sınıflandırabilme, ayarlayabilme ve kullanabilme becerisine sahiptir.
  • Elektrik tesisat ile ilgili yönetmenlikleri bilir, tasarlar, ve  elektrik tesisat projelerini okur.
  • Alan ile ilgili test, bakım ve onarım işlerini standartlara uygun olarak tanımlar.

YETKİNLİK

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

  • Alanı ile ilgili bir konuda bireysel ya da ekip çalışması yapabilme, olumlu bağlılık ve bireysel sorumluluk yetkinliğine sahiptir.
  • Elektrik alanı ile ilgili öğrendiği teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanı ile ilgili problemleri tanımlayabilir ve çözüm önerisi getirebilir.

Öğrenme Yetkinliği

  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine, teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli geliştirme isteğine sahiptir.
  • Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme ve bilgi kaynaklarını kullanabilme yetkinliğine sahiptir.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

  • Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgilerinin aktarımında sözlü ve yazılı iletişim becerilerini etkin kullanabilme yetkinliğine sahiptir.
  • Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri ve teknolojik gelişmeleri izleyebilme yetkinliğine sahiptir.
  • Alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma yetkinliğine sahiptir.

Alana Özgü Yetkinlik

  • Alanı ile ilgili bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olma yetkinliğine sahiptir.
  • Kalite yönetimi ve süreçleri, iş ve işçi sağlığı ile işyeri güvenliği, tarih bilinci, çevre koruma bilgisi ve bilincine sahiptir.

    H. Mezunların İstihdam Profilleri

     Elektrik Programı mezunları, kamu ve özel sektör kuruluşlarında kendi alanlarına uygun dallarda  çalışabilmektedirler.

    I. Üst Derece Programlarına Geçiş

   Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM’nin düzenlediği DGS ( Dikey Geçiş Sınavı)’ndan yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Endüstri ve Sistem Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Enerji Yönetimi, Fizik , Fizik Mühendisliği, Havacılık Elektrik ve Elektroniği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği, Uçak Elektrik-Elektronik, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri, Uzay Mühendisliği Bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.

    İ. Sınavlar,Ölçme ve Değerlendirme

    Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, uygulama sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 60 puan alma zorunluluğu vardır.

   J.Mezuniyet Koşulları

Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 100 üzerinden en az 60 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir. Ayrıca öğrenci stajını başarıyla tamamlamış olmalıdır

    K.Çalışma Şekli

   Tam Zamanlı

    L. Bölüm/Fakülte/Program Olanakları

    Elektrik ve Enerji Bölümümüze Bağlı Elektrik Programında 2 öğretim üyesi ve 3 öğretim görevlisi çalışmakta olup ; Elektrik Makineleri ve Kumanda Laboratuvarı, Güç Elektroniği Laboratuvarı, Kompanzasyon Seti,  Otomasyon ve Kontrol Laboratuvarı, Ev Cihazları Laboratuvarı, PLC Laboratuvarlar , Analog Elektronik Laboratuvarı, Ölçme Laboratuvarla, Dijital Elektronik Laboratuvarı, Tesisat Laboratuvarı, Lehimleme Laboratuvarı, Güç Sistemleri Laboratuvarı, Bilgisayar Laboratuvarı ile eğitim vermektedir.

Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin ASKER
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Ömer Faruk ÖZCAN
BEK Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Heybet KILIÇ
Sekreter
Personel Nesrin SOYLU
Program Başkanı
Öğr.Gör. Ömer Faruk ÖZCAN
Tarihçe
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölümü Elektrik Programı 1994 yılından itibaren hizmet vermeye başlamıştır.
Kazanılan Derece
Elektrik Teknikeri
Kabul Koşulları
YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar DGS sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisans programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 100 üzerinden en az 60 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve staj uygulamasını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Elektrik ve enerji sektöründe mal / hizmet üreten firmalar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, kısa sınav vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 60 puan alma zorunluluğu vardır.



https://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=605&lang=tr