TIP FAKÜLTESİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 6
Azami Süresi (Yıl) 9
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Tıp Doktoru
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

DiCLE TIP FAKÜLTESiNiN TARİHÇESİ

Tıp Fakültemiz bugünkü Üniversitenin kurulmasına öncülük etmiştir. Bu amaçla 20 Aralık 1960’ta Vehbi Muhlis Dabakoğlu başkanlığında 11 kurucu üye tarafından Diyarbakır Ziya Gökalp Üniversitesini Gerçekleştirme Derneği kurulmuştur. Uzun çabalar sonucu 18 Aralık 1966 yılında ilk defa Ankara Tıp Fakültesi bünyesinde öğrenim görmek  üzere, 50 öğrenci Diyarbakır Tıp Fakültesi adına öğrenime başlamıştır. Tıp Fakültesinin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Sabahattin Payzın’dır.

1 Ekim 1969 tarihinde öğrenciler Ankara’dan getirilerek Diyarbakır’da eğitime başlatılmıştır. Sağlık Bakanlığı ile bir protokol imzalanarak Hıfzısıhha Enstitüsünün üst kısmı 2 yıllığına tahsis edilmiştir. Numune, Göğüs, Doğum hastaneleri, personelleri ile birlikte, Tıp Fakültesine devredilerek; doğumevi arkasındaki arsada (Bugünkü Devlet Hastanesi) 120 yataklı bir baraka hastane kurulmuş ve yine 6 adet barakada anatomi, biyoloji, kimya, fizik laboratuarları Osmanlıdan kalma Sultani ve Dar ül Muallimin binaları arkasındaki arsada surların dibinde faaliyete geçirilmiştir. Fiskaya mevkiindeki eski binalar da Milli Eğitim Bakanlığınca Tıp Fakültesine tahsis edilmiştir 9 Temmuz 1972 Pazar günü törenle bu günkü Tıp Fakültesi ve Hastanesinin temeli Başbakan Ferit Melen tarafından  atılmış ve 21 Ekim 1981’de bugünkü Tıp Fakültesi ve Hastanesinin açılışı yapılmıştır. Fakültemiz 1974 yılında yeni kurulan Diyarbakır Üniversitesine bağlanmıştır. Üniversitemiz 1982 tarihinde “Dicle Üniversitesi" adını almıştır.

Fiskaya mevkiinden hizmete sokulan yeni yol ve köprü; Fakülte ile şehir arasındaki mesafeyi 3 km ye indirmiştir. Dicle Tıp Fakültesi ve Eğitim Araştırma Hastaneleri, dershane, laboratuar ve idari blokların yanısıra 1400 yataklı hastaneleri ile klinik, poliklinik, ameliyathane ve yoğun bakımları içermektedir. Hastane ana binası dışında Onkoloji, Çocuk ve Kalp hastaneleri ve yanık ünitesi 2008 yılından sonra sırasıyla ayrı binalarda faaliyete geçirilmiştir. Acil ve travmatoloji hastanesinin de yapımı sürmekte ve 2013-2014 yılında faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır. Tıp Fakültesinde 344’ü öğretim üyesi olmak üzere 700’ü aşkın öğretim elemanı görev yapmakta ve 43 Anabilim dalında yaklaşık 800 civarında tıp fakültesi öğrencisi öğrenim ve eğitim görmektedir.  Kuruluşundan  bugüne kadar, 4150’ye yakın hekim ve 1600’e yakını uzman hekim yetiştiren Dicle Tıp Fakültesi, Türkiye’nin dört bir yanına hekim yetiştirmekle birlikte, bölgenin en önemli sağlık güvencesi olma fonksiyonunu başarı ile sürdürmektedir.

 

DiCLE TIP FAKÜLTESiNiN MiSYONU

Üst düzeyde bilgi birikimine sahip, toplum sağlığını ön planda tutan, isabetli tanı koyabilen ve tedavi yapabilen, iyi iletişim kurabilen, araştırmacı, etik değerleri gözeten, hizmet endeksli, nitelikli hekimler yetiştirerek ve toplumun sağlık konusunda bilinçlendirilmesine ve eğitimine katkıda bulunarak , her yönü ile kentin bölgenin ve ülkenin saygın bir kurumu haline gelmek.

DiCLE TIP FAKÜLTESiNiN ViZYONU

 

Katılımcılığa ve takım çalışmasına dayanan, kurumsallaşmış; bilgi üretme, bilgiyi yayma ve hizmet üretme konularında önde gelen; ulusal ve uluslararası toplumda saygı ve güvenle anılan; Sağlık politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunan referans bir Tıp Fakültesi olmak.


 

DiCLE TIP FAKÜLTESiNiN TEMEL DEĞERLERİ

 

·         Renk, din, ırk, milliyet, cinsiyet ve düşünce farklılığı gözetmemek

·         Nezaket, hoşgörü, sevgi ve saygı temelli sağlıklı iletişim

·         Öğrenci ve toplum temelli çağdaş tıp eğitimi,

·         Hastalar, çalışanlar, öğrenciler ve diğer paydaşların memnuniyeti,

·         Bilimsel etik kurallar,

·         Akademik özgürlük,

·         Performansa dayalı insan kaynakları değerlendirmesi,

·         Sosyal sorumluluk ve çevreye duyarlılık,

·         Nitelikli sağlık hizmeti,

·         Kaliteli çalışma hayatı,

·         Şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışı,

·         İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü

  

 

TIP FAKÜLTESi VE ÜNİVERSİTE HASTANESi

Tıp Fakültesi ve Üniversite Hastanesi birlkte Üniversite girişinde yer alan bina kompleksi içinde yer almaktadır. Fakülte binası içinde, Dekanlık ve yönetim birimleri, fakülte sekreteri, öğrenci işleri birimi, amfiler, derslikler, öğrenci laboratuarları, mesleki beceri laboratuarları, iyi hekimlik uygulama sınıfları ve araştırma laboratuarları yer almaktadır. Hastane bölümünde, başhekimlik ve yönetim birimleri, anabilim ve bilim dalları, konferans salonu, klinik ve poliklinikler ve laboratuarlar bulunmaktadır.

Dönem I, II ve III Eğitim ve Öğretimi; Tıp Fakültesi Binasında, Dönem IV, V ve VI Eğitim ve Öğretimleri ise Hastane Binasında gerçekleştirilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Cahfer GÜLOĞLU
BEK Üyeleri
Prof.Dr. Mahmut BALKAN
BEK Üyeleri
Prof.Dr. İlker KELLE
Tarihçe
Tıp Fakültemiz bugünkü Üniversitenin kurulmasına öncülük etmiştir. Bu amaçla 20 Aralık 1960’ta Vehbi Muhlis Dabakoğlu başkanlığında 11 kurucu üye tarafından Diyarbakır Ziya Gökalp Üniversitesini Gerçekleştirme Derneği kurulmuştur. Uzun çabalar sonucu 18 Aralık 1966 yılında ilk defa Ankara Tıp Fakültesi bünyesinde öğrenim görmek üzere, 50 öğrenci Diyarbakır Tıp Fakültesi adına öğrenime başlamıştır. Tıp Fakültesinin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Sabahattin Payzın’dır.
1 Ekim 1969 tarihinde öğrenciler Ankara’dan getirilerek Diyarbakır’da eğitime başlatılmıştır. Sağlık Bakanlığı ile bir protokol imzalanarak Hıfzısıhha Enstitüsünün üst kısmı 2 yıllığına tahsis edilmiştir. Numune, Göğüs, Doğum hastaneleri, personelleri ile birlikte, Tıp Fakültesine devredilerek; doğumevi arkasındaki arsada (Bugünkü Devlet Hastanesi) 120 yataklı bir baraka hastane kurulmuş ve yine 6 adet barakada anatomi, biyoloji, kimya, fizik laboratuarları Osmanlıdan kalma Sultani ve Dar ül Muallimin binaları arkasındaki arsada surların dibinde faaliyete geçirilmiştir. Fiskaya mevkiindeki eski binalar da Milli Eğitim Bakanlığınca Tıp Fakültesine tahsis edilmiştir 9 Temmuz 1972 Pazar günü törenle bu günkü Tıp Fakültesi ve Hastanesinin temeli Başbakan Ferit Melen tarafından atılmış ve 21 Ekim 1981’de bugünkü Tıp Fakültesi ve Hastanesinin açılışı yapılmıştır. Fakültemiz 1974 yılında yeni kurulan Diyarbakır Üniversitesine bağlanmıştır. Üniversitemiz 1982 tarihinde “Dicle Üniversitesi" adını almıştır.
Fiskaya mevkiinden hizmete sokulan yeni yol ve köprü; Fakülte ile şehir arasındaki mesafeyi 3 km ye indirmiştir. Dicle Tıp Fakültesi ve Eğitim Araştırma Hastaneleri, dershane, laboratuar ve idari blokların yanısıra 1400 yataklı hastaneleri ile klinik, poliklinik, ameliyathane ve yoğun bakımları içermektedir. Hastane ana binası dışında Onkoloji, Çocuk ve Kalp hastaneleri ve yanık ünitesi 2008 yılından sonra sırasıyla ayrı binalarda faaliyete geçirilmiştir. Acil ve travmatoloji hastanesinin de yapımı sürmekte ve 2013-2014 yılında faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır. Tıp Fakültesinde 344’ü öğretim üyesi olmak üzere 700’ü aşkın öğretim elemanı görev yapmakta ve 43 Anabilim dalında yaklaşık 800 civarında tıp fakültesi öğrencisi öğrenim ve eğitim görmektedir. Kuruluşundan bugüne kadar, 4150’ye yakın hekim ve 1600’e yakını uzman hekim yetiştiren Dicle Tıp Fakültesi, Türkiye’nin dört bir yanına hekim yetiştirmekle birlikte, bölgenin en önemli sağlık güvencesi olma fonksiyonunu başarı ile sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
. Temel Tıp Bilimleri Önlisans Diploması

Tıp öğrenimini tamamlayamayanların veya tamamlayamayacakları anlaşılanların Önlisans Diploması almaları Yüksek Öğretim Kurulunca hazırlanan yönetmelik esaslarına göre düzenlenir.
Tıp Doktorluğu için öngörülen 6 yıllık eğitim-öğretim süresini başarıyla tamamlayanlara "Tıp Doktoru Diploması" verilir. Ancak Diplomalar hazırlanıncaya kadar, diploma verilirken geri alınmak üzere, "Mezuniyet Belgesi" verilir.
Diploma bir defaya mahsus olarak verilir. Kayıp edilmesi halinde diploma yerine geçen ve kayıptan dolayı verildiği belirtilen bir belge düzenlenir.
Kabul Koşulları
Tıp Fakültesi'ne kayıt kabul için lise diploması ve merkezi olarak yapılan ulusal üniversite yerleştirme sınavı ile yerleştirmenin yapılmış olması ya da Yükseköğretim Kurulu'nun uluslararası öğrenci kabulü ile ilişkili düzenlemeleri gereğince gerekli koşulları karşılamış olması gerekmektedir.

Detaylı bilgi için: http://www.dicle.edu.tr
Üst Kademeye Geçiş
Tıp doktorluğu eğitiminde bir sınıf bir sonraki sınıfın ön şartıdır. Bu nedenle bir sınıfı geçemeyen öğrenci bir üst sınıfa devam edemez. Öğrenci birinci, ikinci ve üçüncü sınıfta kaldığı sınıfı, dördüncü, beşinci ve altıncı sınıfta kaldığı staj veya stajları aynen tekrarlar. Dördüncü sınıfta bütün stajlarının devamını alan ve en az iki stajdan başarılı olan öğrenci, öncelikli olarak kaldığı stajları almak koşuluyla, sürenin elvermesi halinde beşinci sınıf stajlarından da staj alabilir. Ortak zorunlu dersler, ilk üç sınıfta bir üst sınıfa geçmek için ön şartlı dersler kapsamında değildir.
Mezuniyet Koşulları
Tıp fakültesinin 6 yıllık programında yer alan tüm derslerde başarılı olarak toplam 360 AKTS kredisini tamamlayan öğrenciler mezun olmaya hak kazanır.Ancak Tıp Fakültesi mezunları, mezuniyet diplomalarını iki yıllık zorunlu hizmetlerini tamamladıktan sonra Sağlık Bakanlığı tarafından onayını takiben elde ederler. Diplomalar hazırlanıncaya kadar, diploma verilirken geri alınmak üzere, "Mezuniyet Belgesi" verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Tıp Fakültesi mezunları zorunlu hizmet için Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen kura ile birinci basamak sağlık hizmetinde yer alan aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezleri başta olmak üzere Bakanlık birimlerinde çalışır. Her yıl iki kez düzenlenmekte olan Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda başarılı olanlar üniversitelerin hastanelerinde ya da Sağlık Bakanlığı'na ait eğitim ve araştırma hastanelerinde uzmanlık eğitimlerine başlarlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Ders Kurulu Sınavı
Madde 24- 1., 2. ve 3. sınıfların ara sınavlarına Ders Kurulu Sınavı adı verilir. Bu sınavlar her ders kurulunun sonunda yapılır.

Küçük Grup Uygulaması Ders Kurulu Sınavı
MADDE 24/A – (Değişik: RG-13/10/2010-27728) Küçük grup uygulamalarının ders kurulu sınavından alınan not, Fakülte Kurulunca onaylanan ders kurulu kredisi ile çarpılarak bu Yönetmeliğin 28 inci maddesinde belirtilen ağırlıklı not ortalaması hesabına katılır.
Küçük grup uygulaması ders kurulu sınavı her ders kurulunun sonunda yapılır. Küçük grup uygulaması ders kurulu sınavı bölünerek birden fazla aşamalı da yapılabilir. Küçük grup uygulaması ders kurulunda, bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesinde belirtilen eksi puan uygulaması yapılmaz. Ayrıca bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinde yer alan yıl sonu genel sınavı ve bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesinde yer alan bütünleme sınavı kapsamına küçük grup uygulaması ders kurulu dahil edilmez.”

Yıl Sonu Genel Sınavı
Madde 25- Bir öğretim yılı sonunda son ders kurulu sınavının bitiminden en erken 15 gün en geç 21 gün sonra yapılan, bütün ders kurullarını kapsayan ve adına "Yıl Sonu Genel Sınavı" denilen sınavdır. Ara sınavlarda uygulanan kurallar Yıl Sonu Genel Sınavı içinde geçerlidir.

Bütünleme Sınavı
Madde 26 - Yılsonu Genel sınavının bitiminden veya 4 üncü ve 5 inci sınıflarda son stajın bitim tarihinden en erken 15 gün sonra yapılan sınavdır.

Staj Sonu Sınavı
Madde 27- 4. ve 5. sınıflarda her staj sonunda teorik ve pratik olarak yapılan sınavdır. Teorik sınavlar yazılı ve/veya sözlü olarak yapılır.
Değerlendirme
Madde 28- a) (Değişik: RG-13/10/2010-27728) Birinci, ikinci ve üçüncü sınıfların sınav sonuçları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notu öğrencinin ders kurullarından almış olduğu notların ağırlıklı ortalamasının % 60'ına, yıl sonu genel sınavı veya bütünleme sınavı notunun % 40'ının eklenmesi ile hesaplanır. Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 60 olması ve yıl sonu genel sınavı veya bütünleme sınavı notunun en az 50 olması gerekir. Birinci, ikinci ve üçüncü sınıfların teorik ve pratik sınav uygulanarak yapılan sınavlarında; teorik ve pratik sınavları, teorik ve pratik derslerin ders programı içindeki ağırlıkları dikkate alınarak, toplam 100 puan üzerinden, puanlandırılır.”
b) (Değişik: RG-13/10/2010-27728) Ders kurulları sınavlarından alınan notların ağırlıklı ortalaması 80 ve üzeri olan öğrenciler istedikleri takdirde yıl sonu genel sınavından muaf tutulur ve başarılı kabul edilirler. Bu öğrencilerin ders kurulları sınavlarından aldıkları notların ağırlıklı ortalaması başarı notu olarak kabul edilir.
c) Dördüncü ve Beşinci Sınıf öğrencileri, yaptıkları stajların sonunda, teorik ve pratik olarak yapılan sınavların ortalamasından en az 60 puan almak zorundadır. Teorik sınavdan en az 50 alamayan öğrenci pratik sınavına giremez. Staj başarı notu, teorik ve pratik sınavlardan alınan puanların ortalamasının alınmasıyla hesaplanır.
d) (Değişik: RG-21/05/2004-25468) 6 ncı sınıf öğrencileri devam ettikleri staj sonunda sorumlu öğretim üyesi ve Anabilim Dalı Başkanınca 34 üncü maddenin (c) bendinde belirtilen kriterler göz önüne alınarak değerlendirilir. Bu değerlendirme sonunda öğrencinin yeterli veya yetersiz olduğuna karar verilir."





https://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=100