BİYOLOJİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı BİYOLOG
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

 



       Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Ahmet KILIÇ



       Bölüm Başkan Yardımcısı: Prof. Dr. Çiğdem IŞIKALAN



      Bölüm Başkan Yardımcısı:



 



        Bologna Bölüm Koordinatörü:  Prof. Dr. Recep KARAKAŞ



      Erasmus, Farabi ve Mevlana Bölüm Koordinatörü:   Prof. Dr. Hülya KARADEDE AKIN ve Dr.Öğr.Üyesi Hülya HOŞGÖREN



Biyoloji Bölümü 1974 yılında kurulmuş olup günümüzde Biyoteknoloji, Botanik, Genel Biyoloji, Hidrobiyoloji  ve Zooloji olmak üzere beş anabilim dalı mevcuttur. Biyoloji bölümünde 19 öğretim üyesi ve elemanı görev yapmaktadır. Biyoloji Bölümünün yürüttüğü bilimsel araştırmalar, TUBİTAK ve D. Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri ve diğer kamu kuruluşları tarafından desteklenmektedir. Bölümde Moleküler Biyoloji, Genel Biyoloji, Biyoteknoloji ve Botanik Araştırma Laboratuarı ile iki öğrenci laboratuarı mevcuttur. Misyonumuz , Biyolojinin çeşitli alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yapabilecek, sorunlar karşısında bilgi ve becerisini etkin kullanabilme kapasitesine sahip biyoloji lisans mezunları yetiştirerek, doğa ve çevre sorunlarına dikkat çekerek çözüm geliştirme konusunda öncülük etmektir.



 


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Ahmet KILIÇ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Hülya Karadede Akın
BEK Üyeleri
Prof.Dr. Ali SATAR
Sekreter
Personel
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Ebru ince BOSTANCI
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Ahmet ONAY
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Süreyya NAMLI
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Ali SATAR
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Hülya KARADEDE AKIN
Tarihçe
Biyoloji Bölümü 1974 yılında kurulmuş olup günümüzde Biyoteknoloji, Botanik, Genel Biyoloji, Hidrobiyoloji, Moleküler Biyoloji ve Zooloji olmak üzere altı anabilim dalı mevcuttur. Biyoloji bölümünde 19 öğretim üyesi ve elemanı görev yapmaktadır. Biyoloji Bölümünün yürüttüğü bilimsel araştırmalar, TUBİTAK ve D. Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri ve diğer kamu kuruluşları tarafından desteklenmektedir.
Bölümde Moleküler Biyoloji, Genel Biyoloji, Biyoteknoloji ve Botanik Araştırma Laboratuarı ile iki öğrenci laboratuarı mevcuttur. Misyonumuz , Biyolojinin çeşitli alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yapabilecek, sorunlar karşısında bilgi ve becerisini etkin kullanabilme kapasitesine sahip biyoloji lisans mezunları yetiştirerek, doğa ve çevre sorunlarına dikkat çekerek çözüm geliştirme konusunda öncülük etmektir.
Kazanılan Derece
Programın tüm koşullarını yerine getirerek başarı ile tamamlayan öğrenciler, Biyoloji alanında "Lisans Diploması" derecesine sahip olurlar.
Kabul Koşulları
Adayların Biyoloji Bölümüne kabul edilmesi için Lise diplomasına ve Üniversiteye giriş sınavında sayısal alanda yeterli puan almış olması gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES (Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı) sınavından gerekli puanı almaları ve başvurduğu kurumun İngilizce yeterlikliklerini karşılamaları halinde kendi alanında veya alanı dışındaki lisansüstü programlarına geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Biyoloji eğitiminin verildiği bölümde, eğitim süresi dört yıl olup toplam, 240 AKTS lik programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler, Biyoloji bilimi alanında Lisans derecesine sahip olurlar.

Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar; Sağlık Bakanlığı bünyesindeki kuruluşlarda, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı veya özel okullarda, dershanelerde, Araştırma kuruluşlarında, Laboratuarlarda, Gıda, Tıbbi ve Tarımsal İlaç sanayinde, İlaç pazarlamada, Milli parklarda, Orman ve Su İşleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında ve benzeri kuruluşlarda; Biyolog, Öğretmen, Teknik Eleman, Araştırma Geliştirme, Üretim, Kalite Kontrol, Kalite Güvence ve Satış elemanı olarak görev yapabilme yetkisine sahiptirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Derslere devam zorunluluğu vardır. Bu zorunluluk teorik derslerde en az %70, laboratuar derslerinde %80´dir. Devam zorunluluğunu yerine getirenler, dönem sonu sınavına girebilirler. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, uygulama ödevi, vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60, uygulamalı dersler için (laboratuar) ara sınav %60, yarıyıl sonu sınavının katkısı % 40 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.



https://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=201