FİZİK - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı FİZİKÇİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

 



Bölümü Başkanı: 

Prof. Dr. M. Zafer KÖYLÜ


   


Bölüm Başkanı Yardımcıları: Doç. Dr. Şilan BATURAY, Dr. Arş. Gör. İlhan CANDAN 


 


 


Bölüm Erasmus ve Mevlana Programları Koordinatörü: Prof. Dr. Gülten KAVAK BALCI, Prof. Dr. M. Zafer KÖYLÜ


Bölüm Erasmus Koordinatör Yardımcısı: Dr. Arş. Gör. İlhan CANDAN


 


Bölüm Farabi Programı Koordinatörü: Prof. Dr. M. Zafer KÖYLÜ


 

Başta Fen Fakültesi olmak üzere, üniversite genelinde Fizik eğitimi vererek meslek gruplarının yetişmesini ve kendi alanlarında doğru kararlar almalarını sağlamak, evrensel nitelikte bilgi ve teknoloji üreten uluslar arası kalitede araştırmalar, yayınlar üretmek ve Fizik çalışmalarını en üstün kalitede sunmaktır.



Eğitim, araştırma ve Fizik eğitimi ve Formasyonu konularında ulusal ve uluslararası düzeyi yakalamaya çalışmak ve bu doğrultuda gerekli tedbirleri almaktır.



Bölümümüz Üniversitemizin benimsediği değerleri ilke edinmiştir. Bu bağlamda birimimiz:



Adalet, düşünce farklılığı ve insan haklarına saygıya, Performans esaslı şeffaf yönetime



Akademik özgürlüğe,  Liyakate değer vermeye,  Bilimsel ve etik kurallara,



Yaşam boyu öğrenmeye, Güvenilirliğe,  Katılımcılık ve paylaşımcılığa,



Kaynakları etkin kullanmaya, Kurumsal ve sosyal sorumluluğa,



Renk, din, ırk, milliyet, cinsiyet ve düşünce farklılığı gözetmemeye,



Paydaşların memnuniyetine, Üretilen bilgi ve hizmette kaliteye,



Yaratıcı düşünceye,



Toplumsal, kültürel, çevresel ve sanatsal duyarlılığa,



Kalite bilincine sahip olmaya,



 



 önem verir.



 



Bölüm Bologna Koordinatörlüğü İletişim Bilgileri



Bologna-Fizik Koordinatörü:



Prof. Dr. M. Zafer KÖYLÜ, Tel:+904122411000-3010



Email: zkoylu@dicle.edu.tr



Koordinatör Yardımcısı:



Arş. Gör. Dr. İlhan CANDAN,    Tel:+904122488550-3173



Email: ilhan.candan@dicle.edu.tr





 


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. M. Zafer KÖYLÜ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. M. Zafer KÖYLÜ
BEK Üyeleri
Arş.Gör.Dr. İlhan CANDAN
Tarihçe
Diyarbakır Üniversitesi Fen Fakültesine bağlı olarak 1974'te kurulan Fizik Bölümü Lisans ve Lisansüstü Alanlarında eğitim vermektedir. Bölümde, 14 Öğretim Üyesi ve doktoralı 4 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. Lisansüstü tez çalışmaları yanında Genel Fizik, Katıhal Fiziği, Nükleer Fizik ve Yüksek Enerji Fiziği Alanlarında araştırmalar yapılmaktadır. Bölüm üyelerinin çok sayıda ulusal ve uluslararası dergilerde yayınları bulunmaktadır. Bilimsel araştırmalarımızın bir kısmı TUBİTAK ve Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Birimi tarafından desteklenmektedir.Misyonumuz Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen şartları sağlayan kişileri, Fizik Anabilim Dalının Genel Fizik, Katıhal Fiziği, Nükleer Fizik ve Yüksek Enerji Fiziği Bilim Dallarının birinde ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yapabilecek, sorunlar karşısında bilgi ve becerisini etkin kullanabilme kapasitesine sahip Fizikçiler yetiştirerek, bilim ve teknolojinin toplum yararına dönüşmesine öncülük etmektir.
Kazanılan Derece
Fizik Lisans (Fizikçi)
Kabul Koşulları
Lise Mezunu olmak, Ulusal Merkezi sistem Üniversite Giriş Sınavı ile yerleştirilmiş olmak ve üniversite tarafından istenen gerekli belgeleri sağlamak.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ilan edilen düzeyde ALES ve Yabancı Dil bilgisine (TOEFL-IELTS-KPDS-UDS vb sınavlarla belgelemek koşulu ile) sahip olmaları koşuluyla lisansüstü eğitim-öğrenim programlarına kaydolabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Fizik Lisans programından lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız Formasyon aldıkları ve KPSS'den yeterli puanı sağladıkları takdirde Fizik Öğretmeni olarak atanabilmektedir. Ayrıca, açılan Yüksek Lisans ve Doktora Programlarını bitirerek Akademisyen olabilmektedirler. Bunun dışında ASELSAN, TAEK, TÜBİTAK, Özel Eğitim Kurumları, Dershaneler, Özel ve Kamu Bankaları, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olarak çeştili iş yerlerinde çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Derslere devam zorunluluğu vardır. Bu zorunluluk en az % 70´dir. Devam zorunluluğunu yerine getirenler, dönem sonu sınavına girebilirler. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, uygulama ödevi, vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60, uygulamalı dersler için (laboratuvar) ara sınav % 60, yarıyıl sonu sınavının katkısı % 40 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.



https://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=202