KİMYA - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı KİMYAGER
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

BÖLÜMÜMÜZ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

       Bölüm Başkanı: Prof.  Dr. Sait ERDOĞAN
Bölüm Başkan Yardımcıları : Prof. Dr.Nermin BİRİCİK,  Doç. Dr. Şafak ÖZHAN KOCAKAYA

      Erasmus Koordinatörü: Prof. Dr. Necmettin PİRİNÇÇİOĞLU

     Bologna Koordinatörü: Prof. Dr. Akın BAYSAL

     Farabi Koordinatörü: Prof. Dr. Fırat AYDIN

     Mevlana Koordinatörü: Prof. Dr. Osman AKBA

    Fen Bilimleri Enstitüsü Bölüm KoordinatörüDoç. Dr. Nermin BİRİCİK

 

      Kimya Bölümü 1974yılında kurulmuştur. Bölümde 5 anabilim dalı mevcuttur, Bunlar; Analitik Kimya, Biyokimya, İnorganik Kimya, Organik Kimya ve Fizikokimyadır. Bölümümüzde 15 Profesör, 5 Doçent, 3 Araştırma görevlisi Dr., 1 Uzman Dr., 1  Araştırma görevlisi ve 1 Uzman görev yapmaktadır. Bölümümüz Öğretim üyeleri tarafından çok sayıda Ulusal ve Uluslararası dergilerde yayınlanan bilimsel çalışmalar vardır. Bilimsel araştırmalarımızın bir kısmı TUBİTAK ve Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Birimi tarafından desteklenmektedir. Kimya Bölümü çok sayıda araştırma laboratuvarlarına sahiptir. Misyonumuz Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen şartları sağlayan kişileri, Kimya Anabilim Dalının Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Biyokimya, Fizikokimya ve Organik Kimya Bilim Dallarının birinde ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yapabilecek, sorunlar karşısında bilgi ve becerisini etkin kullanabilme kapasitesine sahip kimyacılar yetiştirerek, bilim ve teknolojinin toplum yararına dönüşmesine öncülük etmektir.


AMAÇLARIMIZ

Bölümün amacı öğrencileri Kimya ve Kimya ile ilgili alanlarda araştırma ve geliştirme çalışmaları yapabilecek düzeyde yetiştirmek; öğrencinin bilimsel araştırma yaparak çalışacağı konuyla ilgili bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği ile bağımsız araştırma ve inceleme yapma, olay ve olguları bilimsel bir bakış açısı ile inceleyerek yorumlar geliştirme ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır.


MEZUN İSTİHDAM OLANAKLARI

Bölümümüzün Lisans mezunları "Kimya Bölümü mezunu"olarak diploma alırlar. Mezunlar özel sektörde; petrokimya, ilaç, boya, plastik, cam, kozmetik, demir-çelik, otomotiv, gıda, tekstil, seramik, çimento, deri, deterjan-sabun, maden v.b. endüstri kuruluşlarında, Çevre Analiz Laboratuvarları, Biyokimya laboratuvarlarında, Sağlık Bakanlığı, Halk sağlığı laboratuvarları,Hastanelerde, Tarım, Çevre ve Şehircilik ve Orman ve Su Bakanlıklarında, Kimyager olarak çalışabilirler.Ayrıca enstitü ve fakültelerde ise akademisyen olarak,pedagojik formasyona sahip olanlar ise özel ve kamu sektöründe öğretmen olarak iş olanaklarına sahiptirler.

SINAVDA ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME

Derslere devam zorunluluğu vardır. Bu zorunluluk en az %70´dir. Devam zorunluluğunu yerine getirenler, dönem sonu sınavına girebilirler. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, uygulama ödevi, vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60, uygulamalı dersler için (laboratuvar) arasınav % 60, yarıyıl sonu sınavının katkısı % 40 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.

PROGRAM PROFİLİ

Kimya lisans programı en az 4, en çok 6 yıllık eğitim-öğretim programını içermektedir. Lisans programında ilk yıl, temel kimyanın yanı sıra fizik, matematik gibi temel fen bilimleri dersleri okutulur. Daha sonraki yıllarda, analitik kimya, organik kimya, fizikokimya, anorganik kimya ve biyokimya gibi alan dersleri yanında çeşitli seçmeli dersler de verilmektedir.

YETERLİLİK KOŞULLARI

Kimya alanında lisans derecesi elde edebilmek için; öğrencilerin lisans programlarında mevcut olan derslerden en az 240AKTSders alması, bu derslerin tümünü başarıyla tamamlayıp 100 üzerinden en az 60 not ortalaması elde etmesi gerekir.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Bölüm Başkanı:

Prof. Dr.  Sait ERDOĞANTel:+904122488550-3068

halukaydin@dicle.edu.tr

AKTS Koord.: Prof. Dr. ,  Tel:+904122488550-3068

saite@dicle.edu.tr  



Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Haluk AYDIN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Necmettin PİRİNÇÇİOĞLU
BEK Üyeleri
Prof.Dr. Mehmet Karakaplan
BEK Üyeleri
Arş.Gör.Dr. Cezmi Kayan
Sekreter
Personel Burhan Budak
Tarihçe
Kimya Bölümü 1974 yılında kurulmuştur. Bölümde 5 anabilim dalı mevcuttur, Bunlar; analitik kimya, biyokimya, inorganik kimya, organik kimya ve fizikokimyadır. Bölümümüzde 11 Profesör, 14 Doçent, 7 Araştırma görevlisi ve 3 Uzman görev yapmaktadır. Bölümümüz Öğretim üyeleri tarafından çok sayıda Ulusal ve Uluslararası dergilerde yayınlanan bilimsel çalışmalar vardır. Bilimsel araştırmalarımızın bir kısmı TUBİTAK ve Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Birimi tarafından desteklenmektedir. Kimya Bölümü çok sayıda araştırma laboratuvarlarına sahiptir. Misyonumuz Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen şartları sağlayan kişileri, Kimya Anabilim Dalının Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Biyokimya, Fizikokimya ve Organik Kimya Bilim Dallarının birinde ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yapabilecek, sorunlar karşısında bilgi ve becerisini etkin kullanabilme kapasitesine sahip kimyacılar yetiştirerek, bilim ve teknolojinin toplum yararına dönüşmesine öncülük etmektir.
Kazanılan Derece
Bu bölüm, lisans öğretiminde Kimya Bilimi alanında 240 AKTS sisteme tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Kimya Bilim alanında Kimya Bölümü mezunu derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Adayların Kimya Bölümüne kabul edilmesi için 1-Lise diplomasına, 2- Üniversiteye giriş sınavından (YGS ve LYS) gerekli puana sahip olması gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ilan edilen düzeyde ALES ve Yabancı Dil bilgisine (TOEFL-IELTS-KPDS-UDS vb sınavlarla belgelemek koşulu ile) sahip olmaları koşuluyla lisansüstü eğitim-öğrenim programlarına kaydolabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Lisans diploması verilebilmesi için, öğrencinin 240 AKTS dersleri başarı ile tamamlaması gerekir. Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrencilere, diplomasını alırken iade edilmek üzere ''Mezuniyet Geçici Belgesi'' verilir. Bu belge ve diplomalar Rektör ve Dekan tarafından imzalanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölümümüzün Lisans mezunları "Kimya Bölümü mezunu" olarak diploma alırlar. Mezunlar özel sektörde; petrokimya, ilaç, boya, plastik, cam, kozmetik, demir-çelik, otomotiv, gıda, tekstil, seramik, çimento, deri, deterjan-sabun, maden v.b. endüstri kuruluşlarında, Çevre Analiz Laboratuvarları, Biyokimya laboratuvarlarında, Sağlık Bakanlığı, Halk sağlığı laboratuvarları, Hastanelerde, Tarım, Çevre ve Şehircilik ve Orman ve Su Bakanlıklarında, Kimyager olarak çalışabilirler. Ayrıca enstitü ve fakültelerde ise akademisyen olarak, pedagojik formasyona sahip olanlar ise özel ve kamu sektöründe öğretmen olarak iş olanaklarına sahiptirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Derslere devam zorunluluğu vardır. Bu zorunluluk en az % 70´dir. Devam zorunluluğunu yerine getirenler, dönem sonu sınavına girebilirler. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, uygulama ödevi, vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60, uygulamalı dersler için (laboratuvar) arasınav % 60, yarıyıl sonu sınavının katkısı % 40 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.



https://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=203