ZOOTEKNİ (UZAKTAN EĞİTİM) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı ZİRAAT MÜHENDİSİ
ÖSYM Tipi Diğer
Program İçeriği

 Akademik Kadro

Prof. Dr.  Muzaffer DENLİ (Bölüm Başkanı. )

Doç. Dr.  Nihat TEKEL 

Doç. Dr. Ramazan DEMIREL

Doç. Dr. Muhittin TUTKUN

Doç. Dr. H. Deniz SIRELI

Dr.  Öğr. Üyesi Ali Murat TATAR

Dr. Öğr. Üyesi Dilek SENTURK DEMIREL

Dr. Öğr. Üyesi İlkav BARITCI


 

TANITIM

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 1995 yılında açılmıştır. Bölüm tarımsal üretimin ana kolundan biri olan hayvansal üretimin bilimsel, teknolojik ve ekonomik esaslara uygun olarak geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu esaslar doğrultusunda ekonomik öneme sahip hayvanların yetiştirilmesi, ıslah edilmesi, beslenmesi, yem teknolojisi gibi konularda eğitim ve araştırma-uygulama çalışmaları Zootekni Bölümünün faaliyetleri arasındadır. Bölüm, Başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere ulusal ve uluslararası hayvansal üretimin geliştirilmesine yönelik bilimsel çalışmalar yürütmektedir. Zootekni Bölümünden mezun olan Zooteknist Ziraat Mühendisleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı Kamu Kurum ve Kuruluşlarında ve hayvancılıkla doğrudan ve dolaylı olarak ilgilenen özel sektör kuruluşlarında çalışma imkânı bulabilmektedirler.

Bölümümüzde 1 Profesör 4 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi çalışmaktadır.

Program Başkanı
Doç.Dr. NİHAT TEKEL
Tarihçe
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 1995 yılında kurulmuştur. 2005 yılında lisans, eğitimine başlamıştır. Bölüm kendi içinde Hayvan Yetiştirme, Yemler ve Hayvan Besleme, Biyometri ve Genetik olmak üzere üç Anabilim dalından oluşmaktadır.
Kazanılan Derece
Zootekni bölümü, yükseköğretimde zootekni bilimi alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Zootekni bölümü´nün dört yıllık eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler zootekni alanında lisans diploması almaya hak kazanırlar.
Kabul Koşulları
Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olma ve Lisans Yerleştirme Sınavı´ndan yeterli puanı almış olması gerekir.
Zootekni alanında yüksek lisans ve doktora yapmak için
1- İlgili alanlardan lisans/yüksek lisans diplomasına sahip olma,
2- Lisansüstü Giriş Sınavı´ndan (ALES) gerekli puana sahip olma,
3- Yeterli yabancı dil notuna sahip olma şartları aranır.
Üst Kademeye Geçiş
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
Mezuniyet Koşulları
Lisans derecesine sahip olmak için
Zootekni alanında lisans derecesine sahip olmak için program öğrencilerinin tüm zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) başarıyla tamamlamaları ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
Yüksek lisans derecesine sahip olmak için
Bölümün veya bölümle ilişkili diğer bölümlerin lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders saati almak ve bu dersleri 100 üzerinden en az 70 ağırlıklı not ortalaması ile başarmak, ayrıca konusu ile ilgili alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere Zootekni Anabilim Dalında yüksek lisans derecesi verilir.
Doktora derecesine sahip olmak için
Bölümün veya bölümle ilişkili olan lisansüstü derecesine sahip olmak, doktora programı derslerden en az 24 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders saati almak ve bu dersleri 100 üzerinden en az 75 ağırlıklı not ortalaması ile başarmak, ayrıca konusu ile ilgili alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere Zootekni Anabilim Dalında doktora derecesi verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar, tarımsal araştırma kurumları, tarımsal kooperatifler, yetiştirici birlikleri, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvancılık işletmeleri, yem sektörü, biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren firmalar, çeşitli finans kuruluşları, belediyeler, tarımsal üretim, ithalat ve ihracat işleriyle uğraşan özel kurum ve kuruluşlarda çalışma imkânına sahiptir. Ayrıca özel çiftlik kurma ve yönetme yanı sıra akademik çalışmalar yapmak için üniversitelerde görev alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların ise en az %80`ine devam etmiş olması gerekir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulur. Başarı notuna, ara sınav ve diğer değerlendirme araçlarının (ödev, proje, laboratuvar sınavı, kısa sınav vb gibi ölçme araçları da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %50, yarıyıl sonu sınavının katkısı da %50 şeklinde alınır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 30 puan alma zorunluluğu vardır. Ayrıca ham başarı notunun en az 50 olması gereklidir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının mezuniyet aşamasında en az 2.0 olması gerekir.



https://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=2060