ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDB. - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Bölümümüz Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde 1996-1997 yılında öğretime öğrenci alarak başlamıştır. Prof. Dr. Halil Hoşgören tarafından kurulan bölümümüze, 1998-1999 yılında öğrenci alımına ara verilmiştir. 1999-2000 yılları arasında Yrd. Doç. Dr. Tahir Kahraman, 2000-2001 öğretim yılında Prof. Dr. Saadettin Özçelik Bölüm Başkanlığını yürütmüştür. 03.05.2000 tarihinden sonra bölüm başkanlığına Yrd. Doç. Dr. Cahit Başdaş atanmıştır. 2001-2002 öğretim yılından itibaren tekrar öğrenci kabul edilmiştir. 2003–2007 tarihleri arasında Bölüm Başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Rıza Gül yürütmüştür. 2007 yılından bu yana Bölüm Başkanlığını Prof.Dr. Caşteğin Turgunbayer yürütmektedir. Bölümümüzün 4 Araştırma Görevlisi, 1 Öğretim Görevlisi, 2 Dr.Öğr.Üyesi, 1 Doç.Dr. ve 1 Prof.Dr. olmak üzere toplam 9 öğretim elemanı mevcuttur. Araştırma görevlisi olan 2 elemanımız ÖYP programı dâhilinde Türkiyenin diğer üniversitelerinde eğitimlerine devam etmektedir.



 Bölümümüzden mezun olan öğrencilerin ilk etapta kazandıkları ünvan "Türkolog" unvanıdır. Yani bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz Türkolog olarak vasıflandırılmaktadırlar.



Bölümümüzden mezun olanlar Altay Dil ailesi, Türkçenin tarihî gelişim dönemleri, Türkçenin dil gruplarını ve bu gruplardaki lehçelerinin dil bilgisi özelliklerini ve edebi ürünlerini, bu alanda emek veren Türk ve yabancı bilim adamlarını bilir;



Çağdaş Türk Lehçelerinin ses, biçim, söz dizimi kurallarını,  anlam bilim ve sözlük bilim özelliklerini  dilbilgisi ve dilbilim yöntemleriyle anlama, yorumlama ve çözümleme becerisine sahip olur;



 



Türkiye'deki Türk Halk Edebiyatının dönemlerini ve önemli şair ve yazarlarını öğrenerek, örnek metinler üzerinde çalışmalar yapar;



Çağdaş Türk Lehçelerinden alınan edebi metinleri Türkiye Türkçesine çevirir. Ayrıca bu lehçelerde karşılıklı konuşmalar yapabilir;



Çağdaş Türk Lehçelerinin ses ve biçim özelliklerini karşılaştırır. Lehçelerin ayırt edici özelliklerini belirler;



Türkiye'deki yeni ve çağdaş Türk Edebiyatı şair ve yazarlarını tanır. Yeni ve Çağdaş Türk Edebiyatı nazım ve nesir metinlerini inceler, çözümler;



Rusçanın ve İngilizcenin temel gramer özelliklerini bilir, basit metinleri okur ve anlar, basit cümleler kurabilir. Kendini tanıtabilir, basit seviye metinleri ve konuşmaları anlar, basit cümleler kurabilir;



Eski Türk Edebiyatının bir dil ve kültür arkeolojisi alanı olarak çok anlamlılık özelliği, poetikası, hayat ve toplumla olan ilişkisi, disiplinler arası ilişkileri, dil, kültür ve medeniyetimize olan katkıları ile günümüz edebiyatına olan etkilerini açıklar;



Tarihî Türk lehçelerinin dönemlerini ve başlıca eserlerini, yazıldığı  alfabeleri bilir; bu alfabelerle yazılmış olan metinleri çevriyazıya aktarır; çevriyazıya aktardığı metinleri Türkiye Türkçesi yazı diline aktararak üzerinde dilbilim ve dilbilgisi incelemeleri yapabilir;



Çağdaş Türk Dünyası edebiyatlarının gelişimini, önemli yazar ve şairlerini, onların eserlerini tanır;



Teknolojik bilişim araçlarını tanır, metin, sunum hazırlama programlarını kullanır, internette bilimsel kaynak tarama ve bilgi araştırma yöntemlerini bilir.



 



BOLOGNA SÜRECİ



Bölümümüz 2014-2015 öğretim yılından itibaren 2014 girişli öğrencilerimiz için Bologna süreci ile uyumlu  Yeni Lisans Programı, üniversitemiz senatosunca kabul edilmesi ile uygulanmaya başlanmıştır. 



Bölümümüz genel ağına da bağlı olup öğrencilerimize uygulama olanakları sağlanmakta ve bu olanaklar günden güne yaygınlaştırılmaktadır.



Eğitim Formasyonu Programı, son yasal değişiklerle yeniden 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren mevcut öğrencilerimiz için YÖK tarafından planlandığı şekilde üniversitemizin ilgili birimlerince yürütülmektedir.



Mezunlarımız, öğretmenlik dışında daha birçok alanda da iş bulabilmektedir.  Üniversitelerin ilgili bölümlerinde araştırma görevlisi olabilir, bakanlıklarda, ulusal ve uluslararası kuruluş ve şirketlerde, görsel ve yazılı basın kuruluşlarında, yayınevlerinde, haber ajanslarında görev alabilirler. Ayrıca, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Tarih Kurumu, Elçilikler, basın yayın kuruluşları, Kültür Bakanlığı, tercüme büroları, Türk dünyasıyla ilgili yurt dışı eğitim kurumları, Arşivler, Kütüphaneler ve özel şirketlerde çeşitli görevler yapabilirler.  



 BİRİM BEK EKİBİ



Prof. Dr. Caşteğin Turgunbayer



Dr. Öğr.Üyesi Kıyal Kamçıbekova



 



BİRİMDE BELİRLENEN KIYAS ORTAĞI (REFERANS ALINAN ÜNİVERSİTELER):



Hacettepe Üniversitesi



 



 



 



 



 



 



 



 



 


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Caşteğin Turgunbayer
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Caşteğin Turgunbayer
BEK Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Kıyal Kamçıbekova
Tarihçe
Bölümümüz Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde 1996-1997 yılında öğretime öğrenci alarak başlamıştır. Prof. Dr. Halil Hoşgören tarafından kurulan bölümümüze, 1998-1999 yılında öğrenci alımına ara verilmiştir. 1999-2000 yılları arasında Yrd. Doç. Dr. Tahir Kahraman, 2000-2001 öğretim yılında Prof. Dr. Saadettin Özçelik Bölüm Başkanlığını yürütmüştür. 03.05.2000 tarihinden sonra bölüm başkanlığına Yrd. Doç. Dr. Cahit Başdaş atanmıştır. 2001-2002 öğretim yılından itibaren tekrar öğrenci kabul edilmiştir. 2003–2007 tarihleri arasında Bölüm Başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Rıza Gül yürütmüştür. 2007 yılından bu yana Bölüm Başkanlığını Prof.Dr. Caşteğin Turgunbayer yürütmektedir.

Bölümümüzün 4 Araştırma Görevlisi, 1 Öğretim Görevlisi, 1 Porfesör, 1 Doçent ve 2 Dr.Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 9 öğretim elemanı mevcuttur. Araştırma görevlilerinden 2'si ÖYP programı dâhilinde Ankara’daki üniversitelerde eğitimlerine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Bölümümüzden mezun olan öğrencilerin ilk etapta kazandıkları ünvan "Türkolog" unvanıdır. Yani bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz Türkolog olarak vasıflandırılmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Türk öğrenciler, ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI bölümüne Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonucuna göre kabul edilirler. ÖSYM tarafından düzenlenen LYS (Lisansüstü Yerleştirme Sınavı) sınavında başarılı olanların TS-2 puan türündeki tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır.
Üst Kademeye Geçiş
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinin bir üst kademeye geçebilmesi için bir sonraki dönem alması istenen dersleri seçmesi gerekir. Alttan kalan dersleri bir üst kademeye geçişe engel değildir. Fakat öğrencinin mezun olabilmesi için tüm derslerinden geçmiş olması gerekmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerimiz lisans proğramı sonunda istenilen toplam krediyi temin ettiklerinde diplomalarını almaya hak kazanmaktadırlar. Mevcut durumda öğrencilerimizden bitirme tezi istenilmemektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölümümüzden mezun olan öğrenciler özel okul ve özel dershanelerde öğretmenlik yapabildikleri gibi, KPSS sınavlarında başarı göstermeleri ve eğitim formasyonuna sahip olmaları halinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı çeşitli okullarda kadrolu öğretmenlik yapabilmektedirler. Ayrıca Kültür Bakanlığı, Devlet Arşivleri, Genel Kurmay Arşivi (ATESE) ve Türk Dil Kurumu'nda uzman ve uzman yardımcısı olarak çalışabilen mezun öğrencilerimiz, yüksek lisans ve doktora programlarına kayıtlı olarak çeşitli üniversitelerde akademik kariyer de yapmaktadırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlarda öğrencilerimiz bölümümüz Öğretim Elemanlarınca derslerde islenen konulardan sorumludurlar. Bölüm hocalarınca derslerde izah edilen tüm konular öğrencilerimizin aynı zamanda sınav konularıdır. Bölümümüzün Tarihî ve Çağdaş Türk Lehçelerinin gramerlerine ağırlık vermesinden ötürü sınavlarda da öğrencilerimiz daha çok bu konulardan sorumlu olmaktadırlar.



https://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=208