TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün amacı tarihî
dönemlerini ve çağdaş yönelimlerini öğretip; edebiyatı iyi bilen, dili güzel
kullanan, şair ve yazarların eserlerini okuyan, gelişigüzel konuşmaktan ve
çalakalem yazmaktan kaçınan, saha ile ilgili bütün yayınları, panelleri,
toplantıları ve gelişmeleri takip eden öğrenciler yetiştirmektir. Türkiye ve
Türkiye dışındaki Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri ile işbirliği içinde olan
araştırmacıları bilim ve kültür hayatına kazandırmaktır. Bu program,
öğrencilerin Türk dili ve edebiyatı sahasının bütününü güvenilir ve etraflı
olarak anlaması, aynı zamanda Batı’nın seçkin edebî örneklerini, modern dil
bilim metotlarını ve edebî çözümlemelerini yakından bilmesi amacıyla
düzenlenmiştir. Öğrencilerden beklenen, aydın bir şekilde yetişmesi ve edebî
duyarlılığını geliştirmek ve Türk edebiyatını karşılaştırmalı ve orijinal
görüşlerle yorumlamasına ve değerlendirmesine imkân vermektir. Türk Dili ve
Edebiyatı Bölümünden mezun olan öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı veya özel
okullarda öğretmenlik, Kültür Bakanlığında, Türk Dil Kurumunda, arşivlerde
uzman olabilmekte ve TRT'nin çeşitli birimlerinde görev alabilmektedirler.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Ahmet TANYILDIZ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. Mustafa Uğurlu ARSLAN
BEK Üyeleri
Arş.Gör. Metin İLHAN
BEK Üyeleri
Arş.Gör. M. Felat AKTAN
BEK Üyeleri
Arş.Gör. Mehmet CİHANGİR
Tarihçe
Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 1996/1997 Eğitim Öğretim Yılında 40 kontenjanla öğrenci alarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Bölümümüzün eğitim-öğretim aktiviteleri 2007-2008 eğitim-öğretim yılına kadar devam etmiş, bu yıl içerisinde öğrenci almamıştır. 2008-2009 eğitim-öğretim yılında tekrar alınan lisans öğrencileri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini devam ettiren bölümümüz, 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle ikinci öğretim programında da öğrenci almaya başlamıştır. Bölümümüzde Lisansüstü eğitim programı mevcut olup 2012 yılından itibaren Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanlığı bünyesinde doktora programına öğrenci alımı devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü 4 yılın sonunda başarıyla bitirenlere Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü diploması ve Türk Filologu veya Türkolog ünvanı verilir.
Kabul Koşulları
Dicle Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü eğitim programına kabul edilebilmek için üniversite öncesi eğitimin tamamlanmış olması, öğrenci seçme ve yerleştirme merkezince yapılan sınavda gerekli puanı alarak kontenjan sıralamasına girmek ve başka bir yükseköğretim kurumuna lisans eğitimi için kayıtlı olmamak gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Dicle Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü eğitim programını başarı ile tamamlayan öğrenciler öğrenci seçme ve yerleştirme merkezince yapılan ALES sınavından geçerli not almaları ile İngilizce yeterliliklerini ispatlamaları koşuluyla lisansüstü ve doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Dicle Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü eğitim programından mezun olabilmek için öğrencilerin en az 240 AKTS kredi alarak eğitim programında belirlenen bütün derslerin, mezuniyet projesi derslerinin başarı ile tamamlanması ve genel akademik not ortalamasının 100 üzerinden 60 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olan öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı veya özel okullarda öğretmenlik, Kültür Bakanlığında, Türk Dil Kurumunda, arşivlerde uzman olabilmekte ve TRT'nin çeşitli birimlerinde görev alabilmektedirler. Ayrıca mezun öğrencilerimiz yeterlilikleri sağlamak koşuluyla üniversitelerde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman kadrolarına atanabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Dicle Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde sınavlar; ara sınavlar, dönem sonu sınavları, bütünleme sınavları ve mazeret sınavlarından oluşmaktadır. Öğrencinin herhangi bir dersteki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde gösterdiği başarı (ara sınavlar, ödevler, uygulamalı çalışmalar ve benzeri) ve genel sınavın birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Bir dersten başarılı sayılabilmek için ilgili öğrencinin dönem sonu notunun (ara sınav notunun % 40'ı ve dönem sonu veya bütünleme sınavının %60'ı toplanarak) 100 üzerinden en az 60 olması gerekir. Dönem sonu sınavından 60'ın altında not alan öğrenci ara sınav notu ne olursa olsun o dersten başarısız sayılır.



https://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=211