BAHÇE BİTKİLERİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı ZİRAAT MÜHENDİSİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği
              

                                                                                                                               AKADEMİK KADRO




 

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI

 

Bölüm 1995 yılında açılmıştır. Bölümde meyve, bağ sebze ve endüstri bitkileri üzerinde eğitim-öğretime paralel olarak; deneme, test, araştırma, geliştirme, üretim, yayım, danışmanlık, projelendirme ve uygulama gibi etkinliklerde bulunmaktadır.

 Bölümde 1998-1999 eğitim-öğretim bahar yarıyılından beri Bahçe Bitkileri Anabilim dalında yüksek lisans yapılmaktadır.

2020 yılından itibaren Doktora proğramı kapsamında öğrenci alımına başlanmıştır. 

Bölümden mezun olan ziraat mühendisleri, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı tarımsal kuruluşlarında, Orman Bakanlığına bağlı işletmelerde ve konu ile ilgili özel sektörde çalışabilmektedirler.

 

 

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ YÜKSEKLİSANS PROGRAMI

 

Kısaca Tanıtımı

 

Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Ziraat Fakültesinin ayni adla anılan bir bölümü seklinde yapılanmış olup; bahçe bitkilerinin değişik bilim dallarında, daha çok eğitim - öğretim ve araştırma alanlarında çalışmalar yapmaya yönelmiştir. Ayrıca, tarıma dayalı sanayi kuruluşları ile çiftçilere danışmanlık hizmeti vermektedir.

 

Lisans üstü ders müfredatları, bahçe bitkilerine ilişkin bilim dallarında (bağcılık, meyvecilik, sebzecilik ve süs bitkileri) yeterli ve geçerli bilgilerle donatılmış öğrenciler yetiştirmeye yönelik olarak düzenlenmiştir.

 

Tezli Yüksek Lisans Programı

 

Verilen derslerin de desteği ile, tez projeleri yürütülerek, öğrenciye kullanılan yöntemlerde pratik deneyim kazandırmak, becerisini geliştirmek, yeni bilgi ve bulgular elde etmek ve bunları yorumlamak gibi nitelikler kazandırılmaya çalışılır. Ayrıca, anabilim dalı her öğrenciye, araştırmaları planlama, programlama, yürütme, değerlendirme ve sonuçlandırma gibi aşamaları gerçekleştirme yönünde olanaklar sağlar. Bunların yanında, tez konularını bölgenin sorunlarına yönelik olarak seçmek suretiyle, çiftçi ve sanayicilere destek vererek ekonomik katkı sağlamayı amaçlar.

 

Teçhizat – Tesis

 

Anabilim dalı, Ziraat Fakültesi binasında yaralan ve ortak kullanıma açık tutulan bir bitki biyoteknolojisi laboratuvarı kurmuştur. Burada yaygın olarak kullanılan laboratuvar alet, malzeme ve ekipmanları dışında; mikroçogaltimda kullanılan steril kabin ile büyüme ve alıştırma üniteleri bulunmaktadır.

 

Anabilim dalının, Ziraat Fakültesi arazisinde 80 da kadar bir alanda, ılıman iklim meyvelerinden 10 türe ait bir koleksiyon bloku ile; Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi yanında, yaklaşık 15 da yer kaplayan, özellikle erkenci sofralık üzüm çeşitlerinden oluşan bir bağ alanı yer almaktadır.

 

Başlıca Araştırma Alanları

 

Anabilim dalının araştırma alanlarını; bağcılık, meyvecilik, sebzecilik ve süs bitkileri gibi bilim dalları kapsamına giren türlerin, ekonomik yetiştiriciliği yapılan çeşitleri ile ekonomik potansiyel taşıyan türler oluşturmaktadır. Anabilim dalında anılan materyaller üzerinde, değişik çoğaltma, ıslah ve yetiştirme teknikleri yönünde, biyolojik, fizyolojik, biyoteknolojik vb. özellik taşıyan çalışmalar yapılabilmektedir.

 

Bağcılık

 

Modern bağcılık yönünden erkenci sofralık üzüm çeşitleri, kurutmalık çeşitler ve şarap teknolojisine uygun çeşitler ile ekonomik yönden Bölgesel önem taşıyan yerel çeşitler üzerinde çalışılabilmektedir. Ayrıca, ele alınan çeşitlerin çoğaltılması yönünden, açık köklü ve tüplü asili asma fidan üretimi ve Amerikan asma anaçları ile değişik kombinasyonlar oluşturacak üzüm çeşitleri ile denemeler yürütülebilir. Geleneksel olarak kurulmuş eski bağlarda, ıslah çalışmaları da ele alınabilir.

 

Meyvecilik

 

Bilim dalında, ılıman iklim meyveleri (yumuşak ve sert çekirdekliler ile kabuklular) ve subtropik meyveler ile bunların anaçları üzerinde araştırmalar yürütülebilir. Yarıbodur ve bodur meyvecilik konularını da içerecek biçimde, bahçe tesis ve maliyetleri üzerinde durulabilir.

 

Sebzecilik

 

Bilim dalında, açıkta sebze yetiştiriciliği (yazlık ve kışlık sebzeler), örtüaltı sebze yetiştiriciliği (alçak ve yüksek plastik tüneller ile cam seralar) konusunda çeşitli araştırmalar ele alınabilir. Ayrıca, sebze tohumculuğu üzerinde, bilimsel, teknik ve teknolojik çalışmalar yürütülebilir.

 

Süs Bitkileri

 

Bilim dalı kapsamında kesme çiçek, iç ve dış mekan süs bitkileri ile doğal çiçek soğanları ele alınarak değişik araştırmalar yürütülebilir.

 

Destek Fonu

 

Yüksek Lisans araştırma projeleri. Dicle Üniversitesi Araştırma Proje Komisyonu (DUAPK) tarafından desteklenebilmektedir (10.000 YTL).

 

 Program ve Süresi

 

Tezli Yüksek Lisans 2-3 yıl

 

Daha ayrıntılı bilgi için Anabilim Dalına başvurmak yeterlidir.

 

Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Hüseyin KARATAŞ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Songül AKIN
Tarihçe
Bahçe Bitkileri Bölümü 1995 kurlumuştur. Meyvecilik, sebzecilik, bağcılık seracılık, konularında eğitim vermeye başlamıştır. Bölümde "Lisans" eğitim-öğretiminin yanında "Yüksek Lisans" eğitim ve öğretimi de yapılmaktadır. .

Bahçe Bitkileri Bölümü bağ-meyve-sebze bahçesine, polikarbonat seraya, Ayrıca, bilimsel çalışmaların laboratuvar boyutunda doku kültürü, fizyoloji, moleküler biyoloji, pomoloji laboratuvarlarından yararlanılmaktadır.
Kazanılan Derece
Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan ve stajda başarılı olan mezunlar, Bahçe Bitkileri alanında Lisans Diploması alırlar.
Kabul Koşulları
Programa kabul ve kayıt için lise diplomasına sahip olmak ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonucuna göre programa yerleştirilmiş olmak şartı aranmaktadır .
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES ve Yabancı Dil puanları da dikkate alınarak Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bahçe Bitkileri Bölümü, yükseköğretimde Bahçe Bitkileri alanında 151 kredilik (240 AKTS) Lisans derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Ziraat Mühendisliği unvanı alınır ve Lisans derecesine sahip olunur.
Mezun İstihdam Olanakları
Bahçe Bitkileri Bölümü mezunları hem kamu hem de özel sektörde istihdam edilirler. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Milli Prodüktivite Merkezi, İhracatı Geliştirme ve Etüt Merkezi, kamu ve özel sektör bankaları, tarıma dayalı sanayi işletmeleri, tarımsal kooperatifler, tarım ve tarıma dayalı sektörde kontrol ve sertifika kuruluşları, değerleme şirketleri ve sivil toplum örgütleri bu kuruluşlardan bazıları olarak sıralanabilir. Mezunlar, gelecek vadeden ulusal ve uluslararası kırsal kalkınma projelerinde yer alabilir ve bu projelerde liderlik yapabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler yarıyıl içi sınav ve çalışmalarından başka, bir de yarıyıl/yıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Bir dersin her yarıyılda /yılda en az bir ara sınavı yapılır. Fakülte Kurul kararıyla ayrıca staj, uygulama, laboratuar sınavları açılabilir Bir dersin yarıyıl/yıl sonu sınavına girebilmek için; a)Kayıt yenilemek, b)Teorik dersin en az % 70?ine devam etmek, c) Dersin varsa uygulama ve laboratuarının en az % 80?ine devam etmek ve başarılı olmak, d)Yarıyıl/yıl içinde yapılan ara sınavlara katılmak gerekir.



https://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=403