BİTKİ KORUMA - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı ZİRAAT MÜHENDİSİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

D. Ü. ZİRAAT FAKÜLTESİ· BİTKİ· KORUMA BÖLÜMÜ

Akademik Kadro

Prof. Dr. Hamit KAVAK  (Dekan)

Prof. Dr. Ahmet BAYRAM (Bölüm Başkanı)

Prof. Dr. Selime ÖLMEZ BAYHAN

Prof. Dr. Erol BAYHAN

Doç. Dr. Halil BOLU

Doç. Dr. Cumali OZASLAN

Araş. Gör. M. Zeki KIZMAZ (35. Madde ile Gçrevli)

Araş. Gör. Serkan BAYMAN

 

Tarihçesi

D. Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü 1995 yılında açılmıştır. 2002-2003 eğitim - öğretim döneminde öğrenci almaya başlanmıştır. Bölümden şimdiye kadar toplam 91 öğrenci mezun olmuştur. Bölümde Yüksek lisans eğitimine 1999-2000 eğitim - öğretim döneminde başlanmıştır. Şimdiye kadar 15 öğrenci Yüksek lisansını tamamlamış¸ ve halen 7 öğrenci eğitimine devam etmektedir. Doktora programı 2008-2009 eğitim - öğretim döneminde açılmış¸ şu ana kadar 1 öğrenci doktorasını tamamlamış olup, 3 öğrenci ise doktora programına devam etmektedir. Ayrıca Fitopatoloji ve Entomoloji Anabilim Dalları 2008-2009 eğitim - öğretim döneminde kurulmuştur.

Çalışma Konusu ve Alanları

Ziraat Fakültelerinde Bitki koruma konusunda eğitim - öğretim yapmakta, yani bitki hastalık ve zararlıları ile ilgili konularda temel ve uygulamalı araştırmaları yürütmekte, kamu ve tüzel kuruluşlar ile özel şahıslara danışmanlık hizmetlerini vermektir.

Bölümde Entomoloji ve Fitopatoloji olmak üzere iki anabilim dalı bulunmaktadır. Bu anabilim dalları altında bir çok bilim dalları yer almaktadır.

Entomoloji

Ekonomik Entomoloji

Akaroloji

Nematoloji

Biyolojik Mücadele

Toksikoloji

Fitopatoloji

Mikoloji

Bakteriyoloji

Viroloji

Herboloji

Toksikoloji

Biyolojik Mücadele


Araştırma Faaliyetleri ve Alt Yapı Olanakları

Bitki Koruma Bölümünde; Güneydoğu Bölgesi’nde özellikle Diyarbakır ilinde kültür bitkilerinde görülen hastalık, zararlı ve yabancı otların surveyi, bu etmenlerin biyolojileri, kültür bitkilerinde oluşturdukları zararlar ve mücadele yöntemleri konusunda araştırmalar yapılmaktadır. Bölümde bitki koruma ile ilgili temel konularda araştırmalar yapıldığı gibi uygulamaya dönük bölge üreticilerinin problemlerinin çözümüne yönelik araştırmalar da yapılmaktadır. Bölgemizde bitki koruma açısında halen doğal denge bozulmamıştır. Bu dengenin korunması ve uzun yıllar sürdürülebilmesi için daha çok entegre mücadele ve biyolojik mücadele ile ilgili konular üzerinde çalışılmaktadır.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Abuzer SAĞIR
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Erol BAYHAN
Tarihçe
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Programı 1995 yılında kurulmuş olup, bölüm (program) düzeyinde eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine lisans (1995), yüksek lisans (1999) ve doktora (2008) programlarıyla yürütmektedir. Program, Entomoloji ve Fitopatoloji olmak üzere iki Anabilim Dalı´ndan oluşmaktadır. Entomoloji Anabilim dalı bitki zararlısı böceklerin, nematotların ve akarların teşhisi, biyolojileri ve bunlarla en uygun mücadele olanaklarını, Fitopatoloji Anabilim dalı ise bitkilerde hastalık oluşturan biyotik ve abiyotik faktörler ile bunlarla savaşım olanaklarını araştırmakta ve bu konularda çalışmalar yürütmektedir. .
Bitki Koruma Programı, beş Profesör, iki Doçent, iki Yard. Doçent, iki Araştırma Görevlisi ile faaliyetlerine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Bitki Koruma Programı Lisans Kabul ve Kayıt Koşulları;
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde Yabancı Dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla yüksek lisans programında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bölümümüz öğretim planında belirtilmiş derslerden ve yapmakla yükümlü olduğu staj dan başarılı olunmalıdır. Öğrenciler kayıt yaptırdıktan sonra 1. Sınıf eğitimine başlarlar. İlgili dereceyi elde edebilmek için Dicle Üniversitesi önlisans ve lisans eğitim-öğretim yönetmeliğindeki esas ve hükümlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca stajlar Dicle Üniversitesi Staj Yönergesi ne uygun sürelerde ve zamanlarda başarılı bir şekilde tamamlanmalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Kamu Kuruluşları, Özel Tarımsal İlaç Firmaları, Çevre Sağlığı Hizmetleri, Biyoteknik Mücadele Ürünü Satan ve Uygulayan Firmalar, Tohum Fidan ve Fide Yetiştiren Firmalar, Kalıntı Analiz Laboratuvarları, Organik Tarım İşletmeleri, Biyolojik Mücadele Ürünleri Satan ve Uygulayan Firmalar.
Ölçme ve Değerlendirme
Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. Dicle Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır.



https://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=404