BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan KENANOĞLU
Tarihçe
Bilgisayar Teknolojileri I. programımıza 2006-2007 güz döneminde öğrenci alımına başlanmış olmasına rağmen Bilgisayar Teknolojimiz II. programına 2012-2013 güz döneminde öğrenci kabulüne başlanmıştır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Bilgisayar Programcılığı alanında Ön Lisans derecesi (Associate of Science) almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü ÖSYS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.

Misafir öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıtlanabilirler. Üniversitemizde eğitim dilinin tüm programlarda İngilizce olması nedeniyle, öğrencilerin bu derslere kayıtlanabilmesi için aynı zamanda İngilizce Dil Yeterliliklerini belgelemeleri gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisans programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin;

Öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden en az DD/S notu alarak minimum 120 AKTS kredisinden başarılı olmaları
100 üzerinden en az 60 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları
Zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Öğrencilerimiz bilgisayar programı yazan ve geliştiren firmalarda, yazılım ve donanım şirketlerinde uzman olarak çalışabilecek yetkinlikle mezun olmaktadır. Bilgisayar firmalarının basta teknik servislerinde olmak üzere çeşitli departmanlarında, küçük ve orta büyüklükteki isletmelerde bilgi işlem sorumlusu ya da uzman olarak veya yazılım firmalarında programcı olarak çalışabilecekleri gibi network donanım ve teknik altyapı veren ve web tasarımı yapan firmalarda da çalışabileceklerdir. Öğrencilerimiz üniversiteden bilgisayar konusunda uzman olarak mezun olmaktadırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler, daha önce aldıkları sınavların ya da yaptıkları çalışmaların dışında bir final sınavına tabi tutulurlar. Her dönem, öğrencilere en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların dışında, tarih belirtilmeden küçük sınavlar (quiz) yapılabilir.

Derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, final sınavı vb.) ve bunlara ait oranlar, dönem başında öğrencilere dağıtılan ya da web sitesinde yayınlanan müfredat programlarında belirtilir. Final sınavları, Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu başarı notları; ara sınav, final sınavı notları ile dönem içerisinde yürüttükleri çalışmalar ve derse devam kurallarına göre dersten sorumlu olan öğretim üyesi/görevlisi tarafından verilir. Ara sınav ve/veya final sınavı yapılmayacak olan dersler, ilgili bölüm başkanlıkları ve yüksek okul müdürlükleri tarafından belirlenerek Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne iletilir. Bu derslere ait dönem sonu başarı notları, öğrencilerin dönem boyunca yürüttükleri çalışmalara gore belirlenir.

Dönem sonu başarı notları, başarı değerlendirme kriterleri ile birlikte ilgili öğretim üyesi/görevlisi tarafından Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne teslim edilir.



https://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=690