ELEKTRİK - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Misyon

      Üniversitenin kabul etmiş olduğu değerleri  benimseyerek; araştırma ve sorgulama yeteneğine sahip, kendine güvenen, mesleki eğitiminin gerektirdiklerini yapabilecek, toplumsal sorunlara duyarlı, çözüm üretmeye, öğrenmeye ve paylaşmaya istekli, bölgesel ve ulusal gelişmeye katkı sağlayacak, yeni teknolojileri takip eden, mesleki ve teknik alanda nitelikli ara insan gücünü yetiştirmektir.

     Ayrıca sanayi ve hizmet sektörleri ile ilişkileri çeşitli projelerle güçlendirerek bölge kalkınmasına katkıda bulunmaktır.

                Vizyon

       Çağın gereği olarak, hızla ilerleyen teknolojiyi takip eden, yüksekokul çalışanlarının ve öğrencilerinin kullanımına sunan, bilimsel çalışma yapma kapasitesi yüksek, kurum olarak bütünleşmiş, kurumsallaşmış, uluslararası bağları güçlü, bölgesel, ulusal ve uluslararası proje üreten, sanayi ve hizmet endüstrilerinin talep ettiği nitelikli ve performanslı ara eleman yetiştiren, çalışan ve öğrenci memnuniyetini üst düzeye çıkarmış, ülkemizin gelişimine nitelikli öğrencileriyle katkı sağlayabilecek, tercih edilen, kendini sürekli geliştiren öncü ve yenilikçi bir Meslek Yüksekokulu olmaktır.

 

                   Amaçlar

     Konusuyla ilgili kavram ve ilkeleri özümsemiş, endüstrinin ihtiyaç duyduğu yeni sistemleri oluşturabilmek için gerekli olan elektrik elemanlarının tasarımı, üretimi ve montajını yapabilecek yeteneklere sahip, endüstride çalışır durumda bulunan elektrik makineleri ve elektrikli cihazların bakım, onarım ve işletmesini yapabilecek birikimi olan, kalite güvence de dahil olmak üzere iş hazırlama, tasarım ve üretim birimlerinde görev alabilecek nitelikte elemanlar yetiştirmektir.


                  Hedefler 

       Matematik, fen bilimleri ve alanları ile ilgili konularda yeterli alt yapıya sahip, alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilen ve değerlendirebilen, sorunları tanımlayabilen, mesleki plan ve projeleri gerçekleştiren ve çözüm önerileri geliştirebilen bireyler yetiştirmek. Alanı ile ilgili
uygulamalar için gerekli teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini belirleyerek etkin bir şekilde kullanabilen, uygulamalarda karşılaştığı öngörülmeyen problemlere çözüm üretebilen, çalışma guruplarında sorumluluk alabilen veya bireysel çalışabilme becerisine sahip, etkili iletişim kurabilen ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip teknik elemanlar yetiştirmek. 
Ayrıca; tarihi ve toplumsal değerlere saygılı, sosyal sorumluluk sahibi, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyen ve kendini sürekli yenileyen, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip, sanayi ve hizmet sektöründe yapılan işleri yerinde takip ederek mesleğine yönelik uygulama becerisine sahip bireyler yetiştirmektir.

 


 

      

 

      

 




Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Murat BİRKAN
Tarihçe
Okulumuz 1997 yılında Ergani İlçesindeki Ergani Meslek Yüksekokulu binasında Eğitim ve Öğretim hizmetine başlamıştır. 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılında Diyarbakır' a 117 km uzaklıktaki Çüngüş İlçesinde yeni yapılan binasına taşınmıştır. Okul binamız, kendisi de Çüngüş'lü olan iş adamı Sayın Mevlüt ADIGÜZEL tarafından yaptırılmıştır. Okulumuzda şuan için sadece Elektrik Programı öğrenci kabul etmektedir. 2013-2014 yılı itibariyle 97 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir.

Programımızda, bir elektrik teknikeri için gerekli olan genel mesleki bilginin yanı sıra meslekle ilgili gelişen teknolojiye yönelik eğitim verilmesi de amaçlanmaktadır. Bölümümüzde öğrencilerin teorik bilgi kazanımı yanında iyi birer uygulayıcı olmaları da hedeflenmektedir. Pratik eğitime yönelik bölümümüze ait iki atölye mevcuttur. Öğrencilerimiz fabrikalarda imalat-bakım ve işletme konularında iş bulmaktadır.

Kendine ait özel iş yeri kurup devam ettiren çok sayıda öğrencimiz de mevcuttur. Bunlara ilaveten programımız eğitimi endüstriyel kuruluşlarla işbirliği içerisinde yürütme gayretleri içerisindedir. Bölümümüz kapalı bir eğitim kurumu olmaktan çok gerçek iş hayatıyla içi içe bir eğitim sürdürme gayesindedir.
Kazanılan Derece
Elektrik Teknikeri
Kabul Koşulları
Meslek lisesi mezunu olup, sınavsız geçiş ile OSYM tarafından yerleştirilmiş olmak




Üst Kademeye Geçiş
Dikey Geçiş Sınavı ile lisans programlarına başvurulabilir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrenciler belirlenen ders programı dahilinde en az 120 AKTS alarak ve 100' lük sistemde en az 60 not ortalaması barajını geçerek mezun olabilirler.
Mezun İstihdam Olanakları
Elektrik Programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; tüm kamu kurumları (TEDAŞ, TCDD, ESTRAM vs.) ve özel kuruluşlarda tekniker, usta, ustabaşı gibi ünvanlarla istihdam edilirler. Ayrıca kendi iş yerlerini kurabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar, değerlendirme ve not verme Üniversite Senatosu tarafından düzenlenen sınav yönetmeliğine göre yapılmaktadır.her des için bir ara sınav ve bir dönem sonu sınavı vardır. Ara sınav notunun %40' ı ile dönem sonu sınavının %60' ının toplamı en az 60 olan öğrenciler dersten başarılı sayılırlar. (Dönem sonu sınavı notu en az 60 olmalıdır.) Dönem sonu sınavından başarısız olan öğrenciler için bütünleme sınavı yapılmaktadır.



https://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=711